Hela världens handel
Oavsett om det handlar om det egna kvarteret eller en hel kontinent har handeln lett till att vi använder våra resurser effektivare. Det tydligaste exemplet på det är att vi har specialiserat oss. När mobiltelefonen är trasig lämnar vi in den på lagning så att vi själva kan ägna oss åt det vi är bäst på. Det gör också att teknikern kan få hjälp med arbeten som hen inte är särskilt bra på, och därmed kan använda sin tid till att laga fler mobiler. På samma sätt har länder och regioner specialiserat sig så att hela befolkningars samlade resurser kan användas på bästa sätt.
I många delar av världen lever människor fortfarande under mycket svåra förhållanden. En av de viktigaste orsakerna till det är avsaknad av demokrati och rättssäkerhet, men en minst lika viktig orsak är avsaknaden av ekonomisk frihet. I många fattiga delar av världen bedrivs visserligen handel, men den är sällan fri och därför heller inte jämlik. I vissa fall är den fullständigt överreglerad. Många länder har, liksom EU, omfattande tullar och regelverk i syfte att skydda sin egen marknad. Tyvärr är dessa tullar sällan ett verkligt skydd, utan snarast en boja för människor på båda sidor av gränsen. När skattefinansierade subventioner används för att minska priset på ineffektivt producerade produkter från Europa görs också mer kostnadseffektivt producerade varor från andra delar av världen omöjliga att sälja. Följden blir fortsatt fattigdom för miljontals människor, och dyrare och sämre varor för miljontals andra.
Centerpartiets Ungdomsförbund anser att ökad ekonomisk frihet är en förutsättning för minskad fattigdom. Lösningen på många av våra största globala problem finns hos människorna själva, i den skaparkraft som var och en besitter. Politikens uppgift är att släppa den kraften fri.