Staten och skattepengarna
Handelns kraft är enorm, och orsaken till det är att den är det yttersta uttrycket för mänsklighetens samlade strävan efter ett bättre liv. Vi kan konstatera att vi behöver en stat till skydd för våra fri- och rättigheter – men staten har ingen egen vilja, den kan inte känna lycka och den kan inte ha samma kunskap om våra behov och drömmar som vi själva har. Därför är det de frivilliga avtalen mellan människor, det fria utbytet, som är den motor som driver samhället framåt. Det fria utbytet ger också människor möjlighet att ta eget ansvar för de varor och tjänster som de köper, genom att makten blir konsumenternas och inte statens. Och det fria utbytet förtvinar om vi har allt för omfattande regleringar och för höga skatter.
Beskattningsrätten är en förutsättning för statens existens, men det är en rättighet som måste hanteras med stor respekt av de beslutsfattare som har fått medborgarnas förtroende att leda staten. Skatten ska användas till grundläggande samhällsfunktioner. De allra mest grundläggande funktionerna är de institutioner som är kopplade till det demokratiska beslutsfattandet, samt våldsmonopolet. Hur stor staten ska tillåtas bli, det vill säga vilka verksamheter som ska skattefinansieras, är och har alltid varit en stridsfråga. CUF ser stora risker med att staten växer sig allt för stor eftersom den då riskerar att inkräkta på enskilda människors skaparkraft och etableringsmöjligheter.
Många ekonomiska system har provats från tid till annan, men inget av dem har visat sig vara mer effektivt när det handlar om att skapa välstånd och välfärd än marknadsekonomin. Den ger både ekonomisk tillväxt och ett bättre skydd mot kris i svåra tider, och det är båda viktiga beståndsdelar för att staten långsiktigt ska kunna klara av sina uppgifter. Marknadsekonomin kräver dock att staten inte gör för stora ingrepp i det fria utbytet.
Centerpartiets Ungdomsförbund ser det som en grundläggande princip att staten inte ska ägna sig åt affärsdrivande verksamheter. Ej heller bör staten ägna sig åt att utföra andra verksamheter som drivs bättre privat eller inom det civila samhället. Dessutom ska monopolbildning motverkas.